Choď na obsah Choď na menu
 


Betlehem bez Vianoc

‭‭"Či nehovorí Písmo, že Kristus príde z potomstva Dávidovho a z Betlehema, mestečka, v ktorom býval Dávid?" Ján‬ ‭7:42‬

 

Betlehem. Mesto Dávidovo. Miesto, kde sa narodil Ježiš, Spasiteľ Sveta v malej maštalke na okraji mesta, lebo nebolo pre Neho, Máriu a Jozefa miesta v ubytovni.

 

Mestečko, ktoré sa tak veľmi často spomína počas Vianočných sviatkov nielen v kostoloch, ale aj v koledách. Práve ono je tento rok úplne prázdne.

 

Umelecké vyobrazenia narodenia Krista, ktoré sú v uliciach Betlehema v nás vzbudzujú zmiešané pocity. Bábika malého Ježiška zabalená v čierno-bielej šatke, ktorá symbolizuje solidaritu s Palestínou leží uprostred trosiek po bombardovaní.

 

6589bc961c5c7b8c9a0beab3.jpeg

 

Iné vyobrazenie ukazuje Svätú rodinu obohnatú múrom z kamenia a ostnatým drôtom. Betlehemská hviezda za nimi nežiari, ale je skôr dierou po útoku ťažkej vojenskej techniky na strechu domu. 

 

6589be84ab6f2ebb11f6c7de.jpeg

 

Betlehem je za normálnych okolností obľúbeným cieľom pútnikov a turistov a ulice sú preplnené ľuďmi rôznych národností z celého sveta, ktorí chcú osláviť narodenie Krista na mieste, kde Ho Mária skutočne porodila pred vyše 2000 rokmi. 

 

screenshot_20231227_222628_chrome.jpg

Betlehem, 2019

 

Tohtoročne kresťanské sviatky žiaľ Betlehem zíva prázdnotou. Ulice sú tmavé, bez Vianočnej výzdoby a námestie nezdobí ani inak majestátny a ligotavý stromček. 

 

Namiesto atmosféry pokoja, radosti a lásky tu panuje strach, smútok, hnev a sklamanie. 

 

Betlehem je už dlhé roky rozdelený obrovským múrom na Palestínsku a Izraelskú časť, čo len zhmotňuje dlhoročný konflikt medzi týmito dvomi krajinami. 

 

Modlime sa preto za situáciu v Izraeli a Palestíne, aby tam nastal pokoj a mier a aby po miestach, kde kráčal Ježiš nepochodovali vojaci a nevybuchovali tam bomby, ale aby boli obe krajiny naplnené pokojom, láskou a radosťou. 

 

Pri modlitbách nie je dôležité zamýšľať sa nad tým, kto ten konflikt začal alebo kto ho teraz pokračuje, ale nad jednotlivými životmi ľudí na oboch stranách, ktoré momentálne vyhasínajú úplne zbytočne.

 

Modlime sa za matky, ktoré prišli o svoje deti, alebo naopak o dietky, ktoré stratili rodičov, myslime na tých, ktorí prišli o svoje končatiny, aj tých, ktorí stratili svoj domov. Modlime sa za hladujúcich, smädných a trpiacich. Nech nik nemusí zaspávať pri zvuku rakiet a explózii. Nech nik nemusí uprostred práce bežať sa schovať do bunkra. Nech žiadna žena nemusí rodiť v troskách svojho domu. Nech deti neprichádzajú o detstvo a manželia o lásku. 

 

A čo prajem nám? Aby sme si nezvykali...

 

...a hnev vymenili za milosrdenstvo, zlosť za odpustenie, krik za zmierenie a nenávisť za lásku. 

 

‭‭"Každá rozhorčenosť a vášnivosť, hnev a krik i rúhanie so všetkou zlosťou nech sú vám vzdialené. Ale buďte vospolok dobrotiví, milosrdní, odpúšťajte si, ako aj Boh odpustil vám v Kristovi." Efezským 4, 31-32

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.