Choď na obsah Choď na menu
 


V zajatí svedomia

So snúbencom sme sa zapozerali do seriálu Lucifer, v ktorom diabol prišiel na zem do Los Angeles v ľudskom tele, lebo ho už nebavilo spravovať peklo.  Je to samozrejme výplod fantázie režiséra a človek to celé musí brať s rezervou, ale zaujal ma jeho obraz o podsvetí. Každý človek, ktorý sa dostane do pekla je trestaný svojím vlastným svedomím a toto trýznenie sa opakuje stále dookola. Napríklad tam bol chlapík, ktorý nepomohol spolujazdcovi dostať sa z horiaceho auta, ale nezabudol si vziať svoj notebook predtým ako vybuchlo. Okoloidúci sa na neho oborili, že prečo sa tak zachoval a on sa začal vyhovárať. Keď zomrel, tak v pekle túto situáciu prežíval znovu a znovu dookola. Nevedel sa zbaviť svojej vlastnej viny a utiecť svedomiu. Potom tam bola právnička, ktorá obhajovala zločincov, ktorí vraždili alebo týrali ľudí okolo seba. Jej nočnou morou bolo, že raz niektorý z nich príde za ňou domov a vystrieľa jej celú rodinu. V pekle sa jej tento zlý sen stelesnil a musela ho dookola zažívať. Takýchto príkladov tam bolo viacero, ale myšlienkou je v podstate to, že naša vlastná vina a zlé svedomie budú nakoniec našim trestom. Podobne ako v románe ruského spisovateľa Dostojevského Zločin a Trest hlavnú postavu Raskoľnika, ktorý zavraždil úžerníčku doženie vina a výčitky svedomia k priznaniu sa a hoci je odsúdený k núteným prácam na Sibíri, vníma to ako vykúpenie.

 

headline.jpg

 

Obrazov o pekle je mnoho a nik v skutočnosti nevie ako to tam bude vyzerať. Biblia nám hovorí, že tam bude tma, plač a škrípanie zubami. Často sa už tu na zemi umárame vlastným svedomím a výčitkami za to, čo sme vykonali. Niektorých vina doženie až k samovražde, lebo nevidia spôsob akým by sa mohli oslobodiť z temných myšlienok.

 

Avšak dobrou správou je, že „Kristus nás oslobodil, aby sme boli slobodní“ (Galatským 5,1). On je ten, ktorý prišiel na tento svet, nie preto, lebo sa nudil v nebi, ale aby nás zachránil od hriechu a pocitu viny. On zobral na kríž všetky naše neprávosti a Jeho krv bola vyliata, aby sme sa nemuseli báť smrti ani pekla. Vďaka Ježišovi môžeme žiť slobodný život už tu na zemi. Ak si pamätáte príbehy, kedy Kristus uzdravoval ľudí, tak im vždy povedal: „Odpúšťajú sa ti hriechy.“ Odpustenie je kľúčom k vykúpeniu a to nám Ježiš dáva, lebo „Ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: odpustí nám hriechy a očistí nás od každej neprávosti.“ 1.Ján 1,9. Pokľaknime dnes pred naším Bohom a povedzme mu všetko, čo nás trápi a škrie. Priznajme sa, kde sme zlyhali a žiadajme o odpustenie. On nám ho určite dá ako prisľúbil.

 

Amen.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.