Choď na obsah Choď na menu
 


Modlime sa za Ukrajinu

"Všetko má svoj čas. Je čas vojny i čas pokoja." Kazateľ

Minulý týždeň sme sa zobudili do novej reality. Začala vojna na Ukrajine. Aj v týchto ťažkých časoch by som Vám chcela povedať pár povzbudivých slov.
Som veľmi hrdá a vďačná za všetkých ľudí, ktorí sa spájajú a snažia sa pomôcť všetkými možnými prostriedkami ľuďom, ktorí bojujú za slobodu a aj tým, ktorí utekajú pred vojnou.


Na začiatku vojny mi napadlo viacero príbehov z Biblie. Jeden je o mučeníkovi Štefanovi, ktorý bol kameňovaný za svoju vieru. Na konci tohoto hrozného činu je veľmi dôležitá veta "Saul schvaľoval, že ho zavraždili." Skutky apoštolov


Saul, ktorý sa neskôr obrátil a bol premenovaný na apoštola Pavla bol svedkom kameňovania a súhlasil s tým, čo sa stalo. Avšak Boh mal s Pavlom iné plány a zastavil ho na ceste do Damašku. Aj dnes sú žiaľ mnohí, ktorí schvaľujú, čo sa deje a hoci nehodili kameňom, krv je aj na ich rukách. Modlime sa aj za nich, aby ich kamenné srdcia boli dotknuté láskou Ježiša Krista.


Druhý príbeh je spod kríža, keď Ježiša ukrižovali. Vojaci ho pribili na kríž medzi dvoch lotrov, hádzali si lós o jeho rúcho a posmievali sa mu. V tejto chvíli evanjelista popisuje situáciu slovami:
"Ľud stál a pozeral sa." Lukáš 23,35


Prezident Zelensky po prvých náletoch povedal svetu: "Útočia na nás a my sme v tom zostali úplne samy." Verím, že aj tieto slová sa dotkli mnohých z nás vrátane svetových lídrov, ktorí sa prebudili z počiatočnej neochoty vzoprieť sa zlu a začali aktívne pomáhať Ukrajine, aby mohla poraziť monštrum, ktoré ju napadlo.


V tej chvíli sa mi vynoril príbeh o Goliášovi a Dávidovi. Goliáš bol obrovský filištínsky vojak, ktorého keď Izraelci uvideli, začali utekať. Mladý pastier oviec Dávid sa ponúkol s týmto obrom bojovať. Kráľ Saul mu povedal, že je len chlapec, ktorý sa nemôže postaviť niekomu tak silnému. Dávid sa však nedal odradiť a presvedčil Saula. Keď nastúpil do boja mal len palicu, prak a pár kameňov. Goliáš bol v plnej výzbroji a ešte mal pred sebou sluhu, ktorý mu držal štít. Dávid sa však nezľakol a kameňom z praku mu trafil do čela. Goliáš padol na zem a bol následne zabitý vlastným mečom. Dnes vidíme na Ukrajine veľa Dávidov, ktorí sa neboja postaviť Goliášovi.

"Mládenci ustávajú a slabnú, junáci sa potkýnajú a klesajú. Ale tí, čo očakávajú Hospodina, dostávajú novú silu, vznášajú sa na krídlach ako orly, bežia, a neslabnú, chodia, a neustávajú."  Izaiáš 40, 30‭-‬31

Začína 40 dňové pôstne obdobie pred Veľkou nocou. Boh nám dáva vo svojom slove návod ako sa môžeme postiť.


"Toto, hľa, je pôst, ktorý ja mám rád: Rozviazať putá neprávosti, spretŕhať povrazy jarma, prepustiť utláčaných na slobodu a polámať každé jarmo. Neznamená to lámať svoj chlieb hladnému a biednych, bezprístrešných voviesť do svojho domu? Keď vidíš nahého, priodej ho, a neskrývaj sa pred svojím príbuzným. Potom vyšľahne tvoje svetlo ako zore a rýchlo sa uzdravíš; tvoja spravodlivosť pôjde pred tebou a sláva Hospodinova pôjde za tebou. Potom budeš volať, a Hospodin ťa vyslyší, ty budeš kričať o pomoc, a On odpovie: Tu som! Ak odstrániš jarmo zo svojho stredu, ukazovanie prstom, zlomyseľné reči, ak poskytneš hladnému, po čom sám túžiš, a nasýtiš strápeného, potom zažiari tvoje svetlo v temnote a tvoja tma bude ako poludňajší jas. A Hospodin ťa ustavične povedie, ukojí tvoju túžbu aj vo vyprahnutom kraji; posilní ti kosti a budeš ako zavlažovaná záhrada, ako vodný prameň, ktorého vody nesklamú. A tvoji potomkovia vystavajú dávne zrúcaniny, postavíš základy pre pokolenia. Pomenujú ťa opravovateľom trhlín, obnovovateľom ulíc na bývanie." Izaiáš 58, 6‭-‬12



Ako som aj na začiatku napísala som rada, že veľa ľudí aktívne pomáha hladným, ponúkajú prístrešok v teple svojich domovov, dávajú ľuďom oblečenie a potešujú utrápených. Každý z nás môže pomôcť či už finančne, materiálne, otvorením dverí alebo objatím a láskavým srdcom.

 

pray-for-ukraine-1200x785-1.png

 


Modlime sa za našich bratov a sestry, modlime sa dňom i nocou, aby sa ukončila vojna a nastal mier. Modlime sa za ukrajinský a ruský ľud, aby si im dal vzájomnú lásku do sŕdc. Modlime sa za múdrosť lídrov, aby pochopili, že vojna nemá víťazov, len porazených. Modlime sa za ľudí ktorí stratili a strácajú svojich blízkych a opúšťajú svoje domovy. Modlime sa, aby láska porazila nenávisť a  pravda zvíťazila nad lžou.
Boh nás žehnaj.
 

Amen 
 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.